Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Werk en privé in balans: 4 handige tips

Gimb heeft 4 tips op een rijtje gezet om een gezonde balans te houden tussen werk en privé. Je leest ze in onderstaand artikel:

Iedere dag zijn gezinnen druk aan het uitpuzzelen hoe ze meer aandacht kunnen geven aan hun privéleven. Liselot de Jonge is professional bij Gimd. Zij en haar collega’s ondersteunen werknemers en werkgevers met het oplossen van problemen. Denk bijvoorbeeld aan stress, werkdruk, burn-outs én de werk-privébalans. Over dat laatste heeft ze 4 handige tips.

"Teveel werken en weinig thuis? Hoog tijd om de boel om te gooien. Maar hoe?"

Volledige balans bijna onmogelijk

Liselot begint meteen met het goede nieuws: ”Iedereen staat voor dezelfde uitdaging. Het is bijna onmogelijk om altijd volledig in balans te zijn. Het ene moment vraagt je werk meer aandacht, het andere moment is je privéleven even belangrijker. Verwacht niet van jezelf dat deze balans ooit perfect wordt. Dat heeft niet zoveel zin. Probeer vooral te leren omgaan met een flexibele werk-privébalans. Dat is slimmer.”

Lijstjes op internet, maar iedereen is anders

‘’En daar is ook geen standaardrecept voor’’, vertelt Liselot verder. ‘’Je leest vaak lijstjes met tips op internet. Maar iedereen is anders. We zitten allemaal anders in elkaar, hebben andere banen en een andere privésituatie. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou helemaal niet te werken.”

In het kort: 4 tips voor een betere werk-privé­balans

Gelukkig zijn er wel manieren om het jezelf een beetje makkelijker te maken. En om uit te zoeken wat jij zelf kunt doen om je werk-privébalans zo goed mogelijk in evenwicht te krijgen. Liselot heeft daarom 4 tips voor je:

  • Onderzoek waar je stress van krijgt
  • Zorg voor een goede basis
  • Vraag hulp
  • Praat erover

Onderzoek waar je stress van krijgt

“Als bedrijfsmaatschappelijk werker kijk ik niet alleen naar werk als veroorzaker van stress. Soms zit de druk op een heel ander gebied: bij de zorg voor bijvoorbeeld de kinderen of andere familie. Of een overvol sociaal leven of juist eenzaamheid. Maar ook geld- of gezondheids­problemen kunnen voor stress zorgen. Alles staat met elkaar in verbinding.”

Zorg voor een goede basis

“Zorg ervoor dat de basis van je leven in orde is. Dat er eten in huis is, het huis schoongemaakt wordt en de opvang van eventuele kinderen goed geregeld is. Zo krijg en houd je overzicht. Dat zorgt ervoor dat je minder kwetsbaar bent bij onverwachte uitdagingen. Bij die basis hoort ook dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning. Of dat nu wandelen in de natuur is of een boek lezen op de bank. Maak daar ook echt tijd voor vrij.”

Vraag hulp

“Dit vinden veel mensen lastig: hulp vragen. Maar het is wel belangrijk om te doen. Vraag hulp aan een collega bij een moeilijk project. Of hulp van de supermarkt om je boodschappen thuis te bezorgen. Of vraag je buurvrouw om eens op de kinderen te passen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.”

Praat erover

“Merk je dat de emmer overloopt? Of dat je het overzicht begint kwijt te raken? Dan is het slim om er eens met iemand over te praten. Je eerste stap is je leidinggevende op je werk of iemand uit je sociale netwerk. Misschien kun je al veel oplossen door te sparren over je huidige werk- of privésituatie. Er zijn een heleboel oplossingen die je soms zelf niet kunt bedenken. Kom je er niet uit? Dan is het slim om er eens met een professional over te praten. Neem bijvoorbeeld contact op met een bedrijfs­maatschappelijk werker.”

Extra tip: vallen en opstaan

Als laatste vertelt Liselot: “Het leven is eigenlijk net fietsen: soms moet je vallen om erachter te komen dat dit niet de goede manier was. Dan sta je weer op en begin je opnieuw. En zo zul je soms ook een periode hebben waarin je merkt dat het allemaal even te veel is. Je piekert veel of slaapt slecht. Als dat een korte periode is, is dat helemaal niet zo erg. Zie het als een valpartij met de fiets: zo moet het dus niet. Probeer weer op te staan en te onderzoeken hoe het voor jou wel werkt. Zo val je de volgende keer niet meer zo hard.”

Gimd maakt medewerkers en organisaties Mentaal Sterk. Benieuwd wat zij voor jou kunnen betekenen? Klik hier.

hg-20230802-10143-kopieren-1000x667