Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

TNO heeft onderzocht dat 1,3 miljoen mensen last hebben van burn-outklachten. Dit is circa een op de zeven werknemers, met tot gevolg een verzuim van 11 miljoen dagen voor werkstress.

Oorzaken

OVAL-directeur Elwin Wolters geeft verschillende reden voor deze hoge cijfers. Ten eerste heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat werknemers minder sociaal contact hebben. Met tot gevolg dat het ook moeilijker te controleren is of het wel goed gaat met iemand. Een andere reden is de taboe die nog altijd hangt rond het onderwerp ‘werkdruk’. Mensen voelen een druk om te presteren en altijd bereikbaar moeten zijn. Een ander probleem is dat in een vicieuze cirkel belanden door de krapte op de arbeidsmarkt. Wolters geeft aan: ‘Er wordt meer werk door minder mensen gedaan, waardoor mensen nog meer op hun bordje krijgen'.

Wat kan er gedaan worden?

Om burn-outklachten tegen te gaan en stress te verminderen is er actie nodig vanuit werkgevers, werkende en de politiek. Dit kan door de preventie van burn-outs financieel aantrekkelijker te maken. Ook is het belangrijk om werknemers autonomie te geven en moet een werknemer zich afvragen wat hen energie kost en wat energie oplevert. De oplossing ligt dus in een gezamenlijk aanpak. Lees meer over de aanpak van werkstress op de site van de Week van de Werkstress.

Luister het hele interview van OVAL-directeur Elwin Wolters bij BNR via onderstaande link