Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

27 februari 2020, het Covid-19 virus bereikt Nederland. Veel mensen kampen nog met klachten en beperkingen. Vaak genoeg houden deze meerdere jaren aan. De aard en de ernst van de klachten verschillen per persoon. Terwijl de ene persoon tijdens het herstel kan blijven werken, valt een ander volledig uit in werk. Het kan een enorme impact hebben op de mentale gezondheid en het welzijn.  En net als bij alle mentale uitdagingen, is hier niet één aanpak te noemen die werkt voor iedereen.

Geschreven door de Community Mentale Gezondheid

Wat mensen nodig hebben bij het herstel is per persoon verschillend, bemerkten wij in gesprekken met (ex-)Long Covid patiënten. Om anderen te kunnen inspireren en verder op weg te helpen hebben wij 3 personen geïnterviewd om te vragen naar wat voor hen heeft gewerkt in de weg naar herstel en vitaliteit. Alle drie waren ze bij de besmetting gezond en fit en hadden ze een actief leven.

Dennis merkte dat hij een hele tijd na de besmetting lang moe bleef. Vaak werd hij ’s ochtend wakker met het gevoel van een kater. Ook op het werk en bij inspanning merkte hij dat het steeds lastiger werd om zijn eigen tempo vol te houden. Hij heeft zich heel snel, samen met huisarts en ergotherapeut, verdiept in wat zou helpen. Bewust omgaan met zijn energie en met prikkels was de belangrijkste boodschap. Tijdens het thuiswerken soms even gaan liggen, het gebruik van o.a. telefoon zoveel mogelijk beperken en luisteren naar zijn lichaam. Zijn werkgever had veel begrip en gaf hem de ruimte om het op zijn manier op te pakken. Dat zorgde ervoor dat hij de hele periode heeft kunnen doorwerken en niet is uitgevallen.  Ook nu nog gaat hij veel bewuster om met telefoon, sociale media en andere zaken die zijn energie beïnvloeden.  

Zijn belangrijkste boodschap is: gebruik het als motivatie!

Fye kreeg 3 keer te maken met een besmetting. Waar ze de eerste keer alleen de symptomen van een heftige griep had, waren besmetting nummer 2 en 3 een stuk heftiger. Ze heeft lang gevochten tegen haar vermoeidheid en andere symptomen en pas toen het echt niet meer lukte koos ze ervoor om samen te werken met die symptomen. Ontdekken wat haar lichaam haar vertelt en daar gebruik van maken. Het werd voor haar steeds duidelijker dat ze een andere weg in moest slaan om er helemaal bovenop te komen. Fye heeft gekozen voor een spirituele benadering; ze ziet het proces als een kans die haar gegeven is om echt stil te zitten en te reflecteren. Met bijvoorbeeld meditatie en ademhalen volgens de bee-breathing brengt ze haar lichaam en geest in een diepe ontspanning. Ze heeft haar baan opgezegd en is gaan reizen. Tijdens het interview was ze in China waar ze een opleiding Kung Fu volgt (met de energie gaat het nu dus goed!).

Haar belangrijkste boodschap is: als het leven donker is, zoek dan de lichtheid op!

Ivo bemerkte na zijn besmetting diverse cognitieve klachten zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen, hersenmist, niet meer kunnen plannen en geen overzicht kunnen houden. Hij voelde zich licht in het hoofd, had duizelingen en kon niet op en uit zijn woorden komen. Op het werk ging hij door. Van hele dagen, naar 6, 4 en 2 uur per dag werken. Na een half jaar kon hij niet anders dan stoppen met werken. Dat deed veel met hem. Het uitzichtloze, de onzekerheid van niet weten of hij nog zou kunnen functioneren. Het advies om prikkels te vermijden en te rusten werkte niet voor hem. Door een behandeling van neuroplasticiteitstraining in combinatie met zuurstoftherapie hij heeft zijn leven grotendeels weer terug.

Restklachten heeft hij nog, met name cognitief. Door leefstijl aanpassingen optimaliseert hij zijn vitaliteit. Een groeimindset helpt hem. Dit versterkt de mentale weerbaarheid en bevordert herstel.
Inmiddels is hij weer fulltime aan het werk (na 14 maanden). Zijn werkgever heeft hem het vertrouwen en de vrijheid gegeven om te herstellen. Hij heeft nog meer begrip voor de ander gekregen, heeft zichzelf beter leren kennen en grenzen leren aanvoelen.

Zijn belangrijkste boodschap: zorg voor een groeimindset om jouw weg hier doorheen te vinden!