Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Gisteren vond hét event van de Week van de Werkstress plaats in de Eenhoorn in Amersfoort. Tijdens deze dag stond het belangrijke thema ‘Sociale veiligheid’ centraal. Onder leiding van dagvoorzitter Gyzlene Kramer-Zeroual werd het publiek meegenomen in een programma vol inzichten, interactie en inspiratie.

De aftrap: een belangrijke boodschap
Na de opening deelde Karin Hoogteijling (directeur OVAL), haar visie op sociale veiligheid. “Ik heb slecht en goed nieuws. Het slechte nieuws is dat sociale veiligheid een groot probleem is op de werkvloer. Het goede nieuws? Het onderwerp krijgt steeds meer aandacht en staat hoog op de agenda van veel organisaties.” Ze benadrukte dat het tijd is om bij jezelf na te gaan wat je vandaag nog kunt bijdragen aan een sociaal veilige werkomgeving.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Hanneke van den Bout van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sprak over de rol van het ministerie in dit vraagstuk. “Een sociaal gezonde en veilige werkcultuur kan alleen tot stand komen als werkgevers en werknemers zich daar samen actief voor inzetten. Wij werken - in samenwerking met andere ministeries en het bedrijfsleven – aan verschillende aanpakken die organisaties kunnen inzetten om sociaal veilige werkomgeving te realiseren. Hanneke benadrukte dat de praktijk de sleutel is: “Alleen door het te bespreken kunnen we het doorbreken.”

Interactie en bewustwording
De zaal werd vervolgens in beweging gebracht door Caroline Koetsenruijter, ex-ambtenaar die helaas ervaring heeft met een sociaal onveilige werkomgeving. Caroline nam ons mee in haar verhaal en visie op het onderwerp. Vervolgens kon het publiek met elkaar in gesprek over bepaalde stellingen en vragen. Want op welke trede staat jouw organisatie als het gaat om sociale veiligheid? En welke vragen stel je wel en welke juist niet om de dialoog aan te gaan?

Break-out sessies: verdieping op thema’s
Na een korte pauze gingen de deelnemers in break-out sessies aan de slag met drie subthema’s:

  • Werkdruk
  • Inclusieve werkomgeving
  • Persoonlijk leiderschap

Tijdens deze break-out sessies werden er praktische handvatten met elkaar gedeeld. Deelnemers kregen de kans om ervaringen te delen en er werden tools aangereikt om in de eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

Aan de slag met de KoersKaart
Na de break-out sessies kwamen alle deelnemers weer samen voor het verhaal achter de KoersKaart van Sietse Rauwerdink. Deze KoersKaart is speciaal ontworpen voor het onderwerp ‘Sociale Veiligheid’. Deelnemers kregen de unieke kans om met deze tool gesprekken te voeren over sociale veiligheid en concrete stappen te zetten voor verbetering.

Netwerken tijdens de borrel
De dag eindigde met een gezellige borrel, waar deelnemers nog even rustig konden napraten en ervaringen konden uitwisselen. Een gezellige afsluiting van een geslaagde dag!