Break-out sessie: Persoonlijk leiderschap
21-11-2024
21-11-2024
Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van medewerkers. Persoonlijk leiderschap is een voorwaarde voor een veilige werkcultuur en relevant voor iedereen. Het begint met bewustwording van je eigen rol, als collega, of als manager. Hoe zorg je ervoor dat je het beste uit jezelf haalt en uit de mensen om je heen? In een interactieve sessie van Annemarie de Jong en Gonnie Veldink van Instatera, tijdens het Week van de Weekstress event, gingen deelnemers op zoek naar hun eigen balans én die van de ander.
“Persoonlijk leiderschap is het vermogen van een individu om zichzelf effectief te sturen en te leiden in zowel persoonlijke als professionele situaties”, vertelt Annemarie de Jong. “Het gaat niet alleen om de vorming van een visie en het stellen van doelen, maar ook om de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes, gedrag en emoties. Het betekent dat je bewust en proactief omgaat met je gedachten, waarden, overtuigingen en acties, zodat je richting kunt geven aan je leven en werk op een manier die in lijn is met je diepste overtuigingen en doelen.”
Sociale en psychologische veiligheid
Sociale veiligheid is een essentieel aspect van een gezonde en productieve werkomgeving, waarbij mensen zich beschermd voelen tegen fysiek, psychologisch en emotioneel ongemak. Het omvat de mate waarin mensen zich veilig voelen om zichzelf te zijn, zonder angst voor discriminatie, pesten, uitsluiting of ander onveilig gedrag. Bij psychologische veiligheid gaat het om het vertrouwen dat individuen hebben om zichzelf te mogen zijn, zich uit te spreken, fouten te maken en fouten toe te geven zonder angst voor negatieve gevolgen zoals kritiek of afwijzing. Wanneer beide aspecten aanwezig zijn ontstaat er open communicatie, wordt samenwerking bevorderd en is er ruimte voor innovatie.
Op zoek naar balans
Om het beste uit jezelf te halen en uit de mensen om je heen is het belangrijk dat je de regie in eigen handen hebt. Gonnie Veldink ging met de deelnemers op zoek naar balans. “Om in een fase te komen waarin je optimaal kunt presteren is ‘veilig staan’ de eerste stap die je kunt zetten. Hierbij gaat het erom dat je stevig staat en in balans bent, terwijl je intussen bezig bent met een andere taak. Wanneer je in een spannende situatie terecht komt en niet weet wat er komen gaat, val je vaak terug in een houding of balans waar je bekend mee bent. Je bent dan minder gefocust, dus het is belangrijk om na te denken over welke houding je moet aannemen”, vertelt Gonnie.
Hoeveel batterij wil je gebruiken?
Zodra je ‘in gesprek’ bent richt je je aandacht op waar je mee bezig bent, zorg je voor een juiste ademhaling, veer je mee als het nodig is en zorg je ervoor dat je voeten contact houden met de grond. Zo ben je in balans en ontstaat er ruimte om de ander te ontmoeten. Vervolgens bepaal je zelf hoeveel je van je batterij wilt gebruiken én hoeveel je nog over wilt houden om fijn de middag of avond in te gaan. Zorg ervoor dat je nog voldoende energie over houdt voor je partner, gezin en hobby’s.
Maak afspraken
Met persoonlijk leiderschap houd je controle over je ontwikkeling en loopbaan. Annemarie geeft nog een paar tips mee. “Maak afspraken, zorg voor goede voorwaarden en zorg goed voor jezelf. Het is belangrijk om op tijd je grens aan te geven. Spreek elkaar hier op aan. Denk in dit soort situaties ook altijd even aan hoe je er zelf in zit. Vertoon je sociaal wenselijk gedrag, voel je je veilig of juist niet?”