Break-out sessie: Inclusieve werkomgeving
21-11-2024
21-11-2024
Op het Week van de Werkstress event waren drie deelsessies aan de hand van de deelthema’s. De sessie Inclusieve Werkomgeving werd verzorgd door Angelique Koeter, Esther Weijers en Liselotte van den Berg. Zij gaven de deelnemers inzichten over hoe vooroordelen ontstaan en gingen in gesprek over hoe actief de organisaties al bezig zijn om een inclusieve werkomgeving te worden.
Hoe werkt een inclusieve werkomgeving?
De sessie begon met het verschil tussen de begrippen 'diversiteit' en 'inclusie' – deze hebben veel met elkaar te maken maar worden vaak door elkaar gebruikt. Aan de ene kant staat diversiteit voor de hoeveelheid verschillende mensen in een groep (of op een werkvloer) en aan de andere kant is inclusie de mate waarin iedereen mee mag doen.
Vervolgens ging de sessie in op hoe ons onderbewustzijn constant de wereld om ons heen beoordeelt. 95% van ons gedrag wordt onderbewust bepaald. Wanneer dit niet zou gebeuren, zou dat enorm veel energie kosten, omdat we dan constant alle prikkels om ons heen moeten verwerken. Ons onderbewustzijn zorgt er dus voor dat we situaties goed kunnen inschatten maar het kan ook vooroordelen veroorzaken. Het is daarom onmogelijk om jezelf nooit op een vooroordeel te betrappen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je niet handelt naar bepaalde vooroordelen is door je bewust te worden van dat je vooroordelen hebt en dat ze niet altijd kloppen.
Waarom een inclusieve werkomgeving?
Een inclusieve werkomgeving draagt bij aan de sociale veiligheid op de werkvloer! Wanneer iedereen mee kan doen op de werkvloer, zijn er meer betrokken medewerkers die minder snel verzuimen. Sociale onveiligheid zorgt er namelijk voor dat mensen ziek worden of weggaan. Daarnaast zorgt sociale veiligheid en een inclusieve werkomgeving er ook voor dat een organisatie een aantrekkelijke werkgever wordt. In tijden van een krappe arbeidsmarkt (zoals nu) is dit een pluspunt om nieuwe werknemers aan te trekken. Als laatste wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker – een inclusieve werkomgeving kan hier een onderdeel van zijn.
Als laatste kregen de deelnemers een aantal tips mee naar huis: